Twee Marokkaanse gemeenteraadsleden duiken onder na bezoek in Zeist

Foto: gemeente zeist

Een wonderlijke gebeurtenis.

Twee Marokkaanse gemeenteraadsleden, die half september op werkbezoek waren in Zeist, zijn niet naar Marokko teruggekeerd. Dit is gemeld door RTV Utrecht. Het is onbekend waar de twee momenteel verblijven. RTV Utrecht: “ De twee mannen zijn lid van de gemeenteraad van Berkane, een stad in het noordoosten van Marokko, aan de voet van het Rifgebergte. Al 18 jaar bestaat er een vriendschapsband tussen Berkane en Zeist. In dat kader bracht een delegatie uit de Marokkaanse stad een bezoek aan de Utrechtse gemeente. De delegatie telde dertien mensen: de burgemeester, wethouders, raadsleden en medewerkers van de gemeente Berkane. In tegenstelling tot de rest van het gezelschap besloten de raadsleden Mustapha Sebbani en Abdelghani Kili niet mee terug te reizen naar Marokko. In plaats daarvan doken ze onder.”

De ‘vlucht’ lijkt een politieke motivatie te hebben. Een van de twee plaatste namelijk op facebook een bericht waarin hij stelde “We hadden geen andere keuze dan vrijheid en gerechtigheid buiten het vaderland te zoeken”. De mensnerechten situatie is Marokko is niet optimaal en in het Rifgebergte is het regelmatig onrustig. Het is niet zeker of de heren in Nederland zijn. Er gaan ook geruchten dat zij naar Frankrijk gevlucht zijn.

In de hoofdstad Rabat zijn regelmatig demonstraties tegen autoritair optreden van de overheid in het Rifgebergte. Veel activisten die opkwamen voor meer autonomie en betere rechten voor de bewoners van het Rifgebergte, hebben hoge gevangenisstraffen gekregen.

Cookieinstellingen