Lars den Brabander en De fluisteraar van Père-Lachaise

Foto: aspekt
Ik las een juweeltje!
Gelezen: De fluisteraar van Père-Lachaise
Auteur: Lars de Brabander
Dit intense verhaal over de fluisteraar, Alphonse De Montadour, speelt zich af in de 19e eeuw. De Brabander weet door zijn enigszins klassieke en tegelijkertijd zeer beeldende schrijfstijl je direct mee terug te nemen in de tijd. Je voelt de sfeer van die periode onder je huid kruipen tijdens het lezen.
Na een heftig avontuurlijk leven verkiest Alphonse een teruggetrokken bestaan op, jawel, een bij beroemdheden geliefd kerkhof in Parijs. Diverse met deze plaats samenhangende historische gebeurtenissen worden verweven met dit indringende, fictieve verhaal van de fluisteraar. De samensmelting van historie en fictie is een werkelijk kunststukje.
Je vraagt je al lezend af waarom deze Alphonse, met zijn levensverhaal, ervoor kiest op dit kerkhof zijn leven voort te zetten. De intelligente, gevoelige man heeft de mooiste, boeiende ontmoetingen op de begraafplaats. Plaats voor Liefde met een Hoofdletter is er ook. Buiten de poorten van Père-Lachaise broeit de revolutie, binnen de poorten wordt de relatieve rust ook danig verstoord. Alphonse heeft er zijn handen vol aan. Kansen om een ‘normaal’ leven te gaan leiden laat hij rustig voorbijgaan.
Gaandeweg het verhaal wordt het waarom de lezer uiteindelijk helemaal duidelijk. Bereid je voor op een onverwachte wending tot slot!
Monique Koopmans
Cookieinstellingen