Demonstreren is niet zonder gevaar – VN rapporteur boos over rake klappen Nederlandse politie

Foto: UN

Uit het heel land trekken mensen met regelmaat naar de randstad voor protestbijeenkomsten, al of niet legaal gehouden.

Ongetwijfeld zullen ook mensen uit de gemeente Zeist hebben deelgenomen aan deze protesten. Waakzaamheid is geboden. Uit opgedoken videobeelden is duidelijk geworden dat het er soms hard aan toe gaat.

Naast kritiek op illegale bijeenkomsten is er ook groeiende kritiek op het politieoptreden. De speciale VN-rapporteur op het gebied van marteling, Nils Melzer, heeft uitgehaald naar het optreden van de Nederlandse politie bij demonstraties. Nils Melzer noemt op Twitter beelden van slaande agenten ‘een van de meest walgelijke voorbeelden van politiegeweld sinds George Floyd‘, een zwarte Amerikaan die om het leven kwam bij zijn hardhandige arrestatie.

Dat zijn forse uitspraken, maar idd is op verschillende beelden te zien hoe reeds op de grond liggende demonstranten rake klappen krijgen en door honden worden gebeten.

Het Openbaar Ministerie had eind vorig jaar al laten weten dat agenten worden vervolgd voor hun optreden op het Malieveld. Justitie vond dat sprake was van disproportioneel geweld bij de arrestatie van een demonstrant. Die liep verwondingen op aan zijn hoofd en een bijtwond van een politiehond.

Cookieinstellingen