Een scheve schommel als symbool van een pakkend debuut van Frank Sanders roman ‘Wat doe je?’

Foto:

Onder de werkelijkheid schuilt altijd weer een andere werkelijkheid.

Het leven is als uien pellen, en in de literatuur is het al niet veel anders. Dat blijk ook als je de ogenschijnlijk luchtige zomerroman leest van Frank Sanders. met de lichtvoetige titel; Wat doe je?  Met een schommelende vrouw in zomerkledij op een tropisch eiland als omslag, waait het boek je gewoon tegemoet. Het is direct duidelijk dat het om stelletjes gaat, liefdes, oude en nieuwe, de wonderlijk verleidelijke samenhang tussen man en vrouw. Dat gevoel dat je direct wil kussen bij de eerste afspraak. Bij Sanders dwarrelt het allemaal naar je toe.

Maar schijn bedriegt. Achter die vlinderromantiek gaat een turbulente en soms mistroostige werkelijkheid schuil. Niets is immers wat het lijkt in de  liefde, en vanzeflsprekende trouw bestaat niet. De mens is een wikkend en wegend wezen, en relaties voldoen ook aan de immer twijfelende tweespaltigheid van de realiteit. Toeval speelt ook nog een rol, om het allemaal nog wat moeilijker te maken. Hoofdpersoon David wil graag plannen maar overkomt veel en ook Melissa, is speelbal op de golven.

De lezer kan heerlijk meedeinen in liefde,  kommer en kwel. Je krijgt het zo aangereikt en in de  teksten van  Sanders kost dat weinig moeite. Hij beheerst zijn pen en schets zonder teveel omhaal de wetenswaardigheden. Kinderen komen ook nog voorbij. Ouder-kind relaties, gescheiden stellen, samengestelde stellen. Sanders bespaart je niets.  Als klap op de vuurpijl doet ook de dood nog zijn intrede. Deze overschaduwt uiteindelijk zelfs de ontrouw, welke Melissa naar David begaat, ondanks de verdere fijne relatie. Een dierlijke ruwe drift laat zich nu eenmaal moeizaam onderdrukken, en daarna had Melissa weer voor jaren rust. Is zoiets een spelbreker, of behoort het tot de aanvaardbare zijwegen des levens. Sanders lepelt het allemaal op, even vrijblijvend als dwingend.

Tussen een zoen en een joint sijpelt het leven tussen de vingers door. Mensen komen en gaan en hoe bepaal je eigenlijk je plaats in het geheel. Wat doe je? vroeg Sanders zich af, een vraag welke heel wat dieper pakt dan het ogenschijnlijk klinkt. De schommel op het omslag hangt scheef, zoals weinig recht is in dit leven. Balanceren heet de werkelijkheid, die uiteindelijk uit de pen vloeit. Een mooi debuut dit boek, van Frank Sanders wiens naam even onschuldig klinkt als de ogenschijnlijk tekst welke het papier bedrukt.

 

Robert Wachter

 

Frank Sanders

Wat doe je?

isbn 9789464628203

uitgeverij Aspekt

Cookieinstellingen