Wolf doodgereden bij Austerlitz: zorgen om veiligheid in natuurgebieden

28 mrt , 11:26 Nieuws
pexels pixabay 162110

Zeist – Op donderdag 27 maart is op de Zeisterweg (N224) nabij Austerlitz een wolf om het leven gekomen bij een aanrijding. Het dier werd rond 17.15 uur aangereden door een passerende auto en overleed ter plaatse. De Stichting Valwild Utrecht bevestigde het incident en vermoedt dat het níét gaat om de bekende wolf ‘Bram’ die regelmatig in de regio werd gespot.

Het is de eerste keer dat in deze regio een wolf omkomt bij een verkeersongeval. Daarmee komt de aanwezigheid van deze beschermde diersoort opnieuw in het middelpunt van de aandacht te staan.

Wolven terug in Nederland – ook in de regio Utrecht

De afgelopen jaren is de wolf bezig aan een stille terugkeer in Nederland. Waar het dier decennialang volledig afwezig was, worden er nu met regelmaat sporen, camerabeelden en zelfs jongen gemeld – vooral op de Veluwe, maar ook in omliggende gebieden zoals de Utrechtse Heuvelrug.

De aanwezigheid van de wolf roept bij inwoners en beleidsmakers gemengde gevoelens op: bewondering voor de natuur aan de ene kant, en zorgen over veiligheid en schade aan vee aan de andere.

Verkeersongeval onderstreept risico's

Het dodelijke ongeval bij Austerlitz benadrukt een ander risico: dat van verkeersveiligheid in natuurgebieden. De Zeisterweg doorkruist een bosrijke omgeving waar wild regelmatig wordt gesignaleerd. “Dieren steken vaak onverwachts over, zeker tijdens de schemering,” zegt een woordvoerder van Valwild Utrecht. “En een wolf is geen uitzondering.”

Natuurorganisaties pleiten al langer voor structurele oplossingen, zoals wildwaarschuwingssystemen, snelheidsbeperkingen of zelfs ecoducten op risicolocaties. In andere delen van het land hebben dergelijke maatregelen al effect gesorteerd.

Lokale reacties: ‘Triest, maar onvermijdelijk?’

De dood van de wolf heeft bij veel inwoners van de Utrechtse Heuvelrug reacties opgeroepen. “Het is verdrietig om te zien dat zo’n prachtig dier het verkeer niet overleeft,” zegt een wandelaar uit Austerlitz die vaak in het gebied komt. “Maar tegelijk is het ook realiteit: de natuur en de infrastructuur kruisen elkaar hier letterlijk.”

Anderen vragen zich af of er voldoende gedaan wordt om dieren én automobilisten te beschermen. “We delen dit landschap, maar het lijkt erop dat we nog niet goed weten hoe,” aldus een buurtbewoner.

Natuur én mens: zoeken naar balans

Het voorval werpt opnieuw de vraag op hoe mens en natuur in deze regio in balans kunnen samenleven. De wolf is een beschermde diersoort, en zijn terugkeer wordt door ecologen gezien als een teken van gezonde natuurontwikkeling. Tegelijkertijd roept diezelfde terugkeer praktische en emotionele vragen op.

Voorlopig blijft het bij een tragisch incident, maar de discussie over veiligheid in groene gebieden als de Utrechtse Heuvelrug zal hiermee zeker niet verstommen.