Verborgen schat van Zeist: Willem Pijper

Foto:

De zon stond zaterdag heerlijk op de gevel van het geboortehuis van Willem Pijper in Zeist.

Willem Pijper was een Nederlandse componist, muziekcriticus en dirigent die een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van de Nederlandse muziek in de twintigste eeuw. Hij had invloed op de cultuur door middel van zijn eigen composities, maar ook door zijn werk als docent en criticus.

Hij trachtte een ‘Nederlandsche muziek’ te creëren die zich onderscheidde van de Duitse en de Franse muziek. Zijn composities waren in het begin van de twintigste eeuw vernieuwend en stonden aanvankelijk sterk onder invloed van Schönberg en Stravinsky, later ontwikkelde hij een eigen stijl waarin hij de muziek terugbracht tot de eenvoudigste elementen.

Hij was een fel tegenstander van de jazz en het populaire genre en pleitte voor een muziek die een eigen, onderscheidend Nederlands karakter had. Zijn muziek heeft daardoor bijgedragen aan de ontwikkeling van een Nederlandse muziekcultuur.

Willem Pijper was een prominente Nederlandse componist en enkele van zijn belangrijkste composities zijn:

 

Symfonie nr. 1 (1917-1919)

 

Symfonie nr. 3 (1926)

 

Symfonie nr. 4 (1929)

 

Sonate voor viool en piano nr. 2 (1926)

 

Concert voor piano en blaasinstrumenten (1929)

 

Strijkkwartet nr. 3 (1935)

 

Suite voor piano (1927)

 

Koorsuite “Missa Simplex” (1940)

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van het werk van Willem Pijper. Hij was een productief componist en zijn muziek staat bekend om zijn modernistische en neoklassieke stijl.

Cookieinstellingen