Windpark anticipeert op opwarming

Foto: pixabay

Het VN-klimaatpanel IPCC publiceerde maandag een grote samenvatting van de klimaatwetenschap.

Dat bevestigde eerdere inzichten: de aarde warmt op, wat grote gevolgen heeft, en wij veroorzaken die opwarming zelf.

De oudste klimaatmisverstanden draaien om ontkenning van die wetenschappelijke hoofdboodschappen. Zo hoorde je een jaar of tien geleden nog regelmatig mensen zeggen dat de aarde niet opwarmde. Inmiddels hoor je dat veel minder.

In aansluiting op het kabinetsbeleid zijn nieuwe maatregelen genomen, zoals het windpark van Minister Jetten.

In het windenergiegebied ten noorden van de Waddeneilanden plant Nederland de eerste grootschalige waterstofproductie op zee, zo is het voornemen. Het windpark is goed voor circa 500 Megawatt elektrolyse-capaciteit en moet rond 2031 operationeel zijn. Omdat onze klimaatminister overal in de wereld voorop wil lopen, zal ook Groningen met dit plan in de mondiale schijnwerpers komen te staan. Zo verwacht Jetten:

‘Met dit plan lopen we wereldwijd voorop. Het is bovendien een flinke stap bovenop de doelstelling uit het Klimaatakkoord van 4GW elektrolyse in 2030. Het gebied hebben we nu al als voorkeurslocatie aangewezen zodat de voorbereidingen snel kunnen beginnen en we de sector duidelijkheid geven zodat zij hun investeringsplannen kunnen gaan maken. Ik ben ook erg blij met de steun die we van de lokale overheden krijgen. De provincie en de gemeentes zetten vol in op een groene economie waarbij de productie van duurzame energie centraal staat.’

Cookieinstellingen