Zeister Historisch Genootschap zoekt helpende hand

Foto:

[ZEIST] Het Zeister Historisch Genootschap (ZHG) zoekt versterking.

Geschiedenis is nog altijd zeer levend in Zeist.  Om dit zo te houden  werd in het verleden het genootschap opgericht.

Het Zeister Historisch Genootschap (ZHG) is in 1951 opgericht onder de naam Van de Poll Stichting naar de gelijknamige Zeister famillie. Het was namelijk freule Jo van de Poll die, mede op aandringen van haar toen inmiddels overleden broer, het iniatief nam. In 1995 zijn de statuten veranderd en werd de naam Zeister Historisch Genootschap van de Poll Stichting. De naam is nu Zeister Historisch Genootschap.

Het doel van de stichting is: ‘Het bevorderen en het verbreiden van de kennis omtrent de geschiedenisvan Zeist en wat daarmede verband houdt, alsmede het aankweken van belangstelling daarvoor in ruime kring’. De stichting probeert dat op de volgende wijze te realiseren: ‘Door het verzamelen van kaarten, foto’s, films, boeken, documenten, voorwerpen etc, en het bewaren, onderhouden en exposeren van de gevormde collectie. ook door het uitgeven van geschriften en beelddragers en het  organiseren van b.v. tentoonstellingen, lezingen en excursies’.

Kort na de oprichting was de stichting te vinden in het gemeentehuis. Vervolgens werd de collectie in de jaren vijftig ondergebracht in het huis van de vice-voorzitter, prof. J.Ph. de Monté ver Loren, aan de Krullelaan. Van 1970 tot 2004 was het Zeister Genootschap gehuisvest in Slot Zeist, in een kamer die al gauw de Van de Poll-kamer ging heten (thans Van de Poll-zaal). Van 2004 tot juli 2014 “woonde” het Zeister Historisch Genootschap in het ‘Geschiedenishuis’ aan de Middellaan. Vanaf september 2014 is het Zeister Historisch Genootschap in het gemeentehuis van Zeist gevestigd en zijn een aantal collecties ondergebracht bij het  Gemeentearchief Zeist.

 

Om te zorgen dat de stichting dat ook in de toekomst kan doen, zoekt het ZHG versterking.

Cookieinstellingen