Slavernij discussie sleept voort

Foto:

[Zeist] Veel discussie over het slavernijverleden.

Het Kabinet lijkt vast te houden aan excuses op 19 december. Dat liet premier Mark Rutte blijken na beraad met vertegenwoordigers van Caribisch Nederland en Suriname.

Rutte was geirriteerd over hoe het overleg wordt gecommuniceerd. Hij zei na afloop: ,,Het is ontzettend ergerlijk dat er delen lekten van plannen. Dan moet iedereen reageren op snippers informatie.”

Desalniettemin ziet hij 19 december als een ‘belangrijk moment’, zonder te bevestigen dat Nederland op die datum excuses maakt. ,,We willen een succes maken van dat moment. Maar dan is het ook niet klaar. Het is pas klaar als discriminatie gestopt is.”

Hiermee legt Rutte dus een verband tussen de slavernijdiscussie en het huidige politieke klimaat. Mogelijk gaat ook 1 juli volgend jaar nog een rol spelen, dan is het 150 jaar geleden dat de slavernij verdween.

Een van de discussiepunten is het koningshuis. In hoeverre wordt er een standpunt van het Huis van Oranje verwacht? Eerder was er al discussie over Oranjesymboliek met verwijzingen naar het slavenverleden. De Gouden koets, met panelen met een omstreden afbeelding van de slavernij, is de laatste jaren niet meer gebruikt tijdens Prinsjesdag.

Cookieinstellingen