Terugblik: Zeister Jachthuis Kersenbergen werd in 1854 gesloopt

Foto:

Sinds 1854 is het Zeister jachthuis helaas niet meer onder ons. Toen werd de Kersenbergen gesloopt en vervangen door een landhuis.

Kersbergen (ook: KersberchKarsbergenCarsbergen) was een ridderhofstad in de provincie Utrecht in het Overkwartier, bij Zeist. Kersenbergen werd vermoedelijk gesticht als een jachthuis der Utrechtse bisschoppen, was het reeds vroeg in het bezit van het huis Renesse.

De eerste vermelding van het huis is in een akte van 18 mei 1417, waarin Voern van Kersberch het stuk grond en de hoeve “erkent”.  Een jaar later, op 17 juli 1418, werden huis en hofstede Kersberch in vrije eigendom overgedragen aan de heer Johan van Renesse van Rhijnauwen door Loef van den Gheyne.

In 1498 werd het door Vincent van Renesse van Everdingen overgedragen aan Dirk van Zuylen van Harmelen, die gehuwd was met Vincent’s zuster Maria van Renesse. In 1538 werd Kersbergen door de Staten van Utrecht officieel erkend als ridderhofstad, en kwam het huis in het bezit van Dirks dochter Johanna van Zuylen van Harmelen en haar echtgenoot Harmen van Heemskerk, die het nalieten aan Johanna’s nicht Gijsberta van Zuylen van Harmelen. Tot het einde der 16e eeuw, was het in handen van de familie Van Zuylen van Harmelen. In een kopergravure van Jan van Vianen (1699-1700) wordt het aangeduid als Carsbergen. Een latere archiefvermelding spreekt van ridderhofstad Karsbergen.

In 1854 werd de ridderhofstad gesloopt en vervangen door een landhuis met dezelfde naam. In 1935 werd het landhuis gesloopt om plaats te maken voor een villapark met dezelfde naam, dat nu deel uitmaakt van de buurt Griffensteijn en Kersbergen.

Cookieinstellingen