Aanslag Rushdie roept aanslag Utrecht in herinnering

Foto: wiki

Grote ongerust is er na de aanval op de Britse schrijver Salman Rushdie onder islamcritici.

Vanuit de islamitische wereld is er inmiddels een nieuwe fatwa tegen Geert Wilders uitgegaan, waarbij er om zijn hoofd geroepen wordt. De aanslag roep herinneringen op aan Utrecht, maart 2019: Een man opende in een tram in Utrecht het vuur op passagiers. Vier mensen kwamen om het leven bij de schietpartij zes anderen raakten gewond. De dader wist aanvankelijk met een gestolen vluchtauto te ontkomen, maar werd later die dag elders in Utrecht aangehouden.

Ondertussen is er slecht nieuws over de gezondheidssituatie van de schrijver. Volgens Andrew Wylie, de literair agent van Rushdie, verliest de auteur vermoedelijk een oog en zijn de zenuwen in zijn arm door de steekpartij ernstig beschadigd geraakt. Ook is Rushdie in zijn lever gestoken. De dader is zoals gevreesd werd een sjiitische radicaal, de 24-jarige Hadi Matar, die een aanhanger van wijle geestelijk leider Khomeini is.

De aanslag die plaats vond bij de aanvang van een lezing van de schrijver in de VS is er een in een lange lijst van aanslagen in het westen door radicale moslims.

Sinds 9/11 is er met regelmaat geweld gepleegd door islamieten tegen critici of random slachtoffers. De reeks begon bij de aanslag in Madrid, maart 2004, op treinen in de Spaanse hoofdstad waarbij 191 doden vielen. Datzelfde jaar werd Theo van Gogh in Amsterdam vermoord en bijna onthoofd. London was in juli 2004 en juli 2005 het doelwit werd aanslagen, gevolgd door Chapel Hill in de VS 2006 en kelen-Dortmund Koblz, in juli dat jaar bij een poging tot treinaanslagen. In 2007 was Londen opnieuw aan de beurt, net als 2010 en 2013. De aanslag in de Deense stad Arhus op cartoonist Kurt Westergaard, had een zeker gelijkenis met Rushdie. Ook hier werd iemand uit de culturele sector aangevallen. Westergaard wist zichzelf in veiligheid te brengen. De dader werd door de politie neergeschoten en aangehouden. In februari 2011 werd hij in de Verenigde Staten tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld.

 

Zeer bloedig was ook de aanslag op het vliegveld van Brussel, maart 2016. Op luchthaven Zaventem in de Belgische hoofdstad Brussel pleegden twee mannen kort na elkaar een zelfmoordaanslag. Hierbij kwamen tien mensen om het leven en er raken meer dan honderd personen gewond. Later gaat er nog een derde bom af, maar daarbij raakte niemand gewond. Circa een uur later werd een nieuwe zelfmoordaanslag gepleegd in een metro bij station Maelbeek (vlakbij de Europese wijk). Bij deze aanslag komen zeker twintig mensen om het leven, dertig personen raken gewond.

Dit is slechts een beperkt overzicht. Met name ook in Frankrijk vonden veel aanslagen plaats, en is de radicale islam inmiddels ver verspreid in de Parijse voorsteden. Sommige gebieden zijn no go area geworden.

Cookieinstellingen