Theo de Vos vertelt geschiedenis achter ‘Born to be wild’ en John Kay van Steppenwolf

Foto: movie

De ouderen van ons kennen de plaat allemaal: Born to be wild van Steppenwolf. Maar wat weten we over de man daar achter: Waquin Krauledaitis, alias Joachim Fritz Krauledat alias John Kay. .

Theo de vos ging op zoek naar het verhaal achter zijn jeugdidool. Zijn drijfveer is zijn jeugdherinnering: Ondanks het feit dat Kay  sinds zijn geboorte tot op vandaag nog altijd zo goed als voor de volle 100% kleurenblind is, heeft hij mijn jeugd aan het einde van de jaren ‘60 tot midden jaren ’70 op muzikaal vlak op een heel rijkelijke manier ingekleurd. En ik dank hem daar zo ontzettend veel voor! In ons toenmalig jeugdclubje “’t Schureke” in Walem bij Mechelen (België), galmde hij met zijn Steppenwolf jarenlang door de luidsprekers, afwisselend met andere grote artiesten van wie wij hielden tijdens die hele mooie periode van onze jeugd: Deep Purple, Jimi Hendrix, Cream, Cat Stevens, Golden Earring, Crossby, Stills, Nash & Young, Yes, Black Sabbath, Santana, Chicago Transit Autority, Blood, Sweat & Tears, Slade, Iron Butterfly, Ten Years After, Blue Cheer, Grand Funk Railroad, Led Zeppelin, Pink Floyd, Beatles, Rolling Stones, Simon & Garfunkel, Jethro Tull, Uriah Heep, CCR, etc…

Steppenwolf klonk altijd het hardst door de speakers. Toevallig? Nee hoor! Natuurlijk had John Kay samen met John Fogerty en Ian Gillan zeker wel veruit de krachtigste stem van allemaal. De echte waarheid was echter dat er toen altijd iemand(!) stiekem de volumeknop iets hoger draaide wanneer Steppenwolf werd gespeeld.

 

Born to Be Wild is geschreven door Mars Bonfire, de broer van Steppenwolf-drummer Jerry Edmonton, en was oorspronkelijk een ballad. Het wordt beschouwd als het eerste heavy metal-nummer, aangezien deze woorden in de tekst voorkomen (“I like smoke and lightning, heavy metal thunder”). Ook wordt het gezien als een belangrijk nummer binnen de tegencultuur van de jaren ’60 en is populair onder motorrijders.

Het laatste wordt benadrukt vanwege het gebruik in de motorfilm Easy Rider uit 1969. Oorspronkelijk wilde producer en acteur Peter Fonda muziek gebruiken van Crosby, Stills & Nash en werd het nummer van Steppenwolf enkel gebruikt als placeholder, maar na verloop van tijd werd duidelijk dat het goed bij de film paste.

Born to Be Wild is het succesvolste lied van Steppenwolf; het behaalde de tweede plaats in de Verenigde Staten, terwijl in het thuisland Canada de toppositie werd behaald.

Theo de Vos vertelt het opmerkelijke verhaal van Kay, die als kleine jongen in oost-Pruisen geboren werd. Weinigen weten van zijn Duitse oorsprong. Zijn moeder Elsbeth Zimmermann trouwt in juli 1943 in Tilsit/ Oost- Pruisen met Fritz Krauledaitis. Zij is 8 maanden zwanger wanneer haar man in een Duits uniform sneuvelt aan het Russische front.

In het vroege voorjaar van 1945 belandt Elsbeth als wanhopige oorlogsvluchtelinge met haar inmiddels 9 maanden oude baby Joachim(John)  in de platgebombardeerde deelstaat Thüringen, die even later door de Amerikaanse soldaten wordt bezet. Door een speling van het lot komt zij echter alsnog in de Russische zone terecht is zij bang voor de toekomst van haar zoontje.

Dit zeer atypische boek brengt de ruime achtergrond in beeld waaruit het bizarre levensverhaal ontspruit van een man, die bij zijn emigratie naar Canada in 1958 bijna geen woord Engels sprak. Voor iedereen die ooit de eigen Heimat is ontvlucht en ietwat ontheemd ergens toekomt, kan zijn gedrevenheid gelden als voorbeeld van wat je kan bereiken in je gastland als je beschikt over een flinke dosis goede wil, een stevig doorzettingsvermogen…en af en toe wat geluk.

De auteur Theo De Vos (°Duffel 1955) was officier bij de Belgische Luchtmacht. Hij is al zijn hele leven gepassioneerd door geschiedenis. Hij is ook al vanaf zijn 14e levensjaar fan van de hardere rockmuziek en vooral van de groep “Steppenwolf ”. In dit boek kan hij die 2 elementen op een verrassende wijze bij elkaar brengen.

Plectrum & Prikkeldraad

Auteur: Theo de Vos

ISBN: 9789464620719

Cookieinstellingen