Mattees van Dijk en Marion Koopmans, kritisch terugkijken op corona

Foto:

Corona is ons allen onder de huid gekropen. Inmiddels zijn er ook eerste terugblikken.

Een interessant boek is Pandemonium van de hand van Mattees van Dijk. In een ‘kritische beschouwing’ blikt hij terug.

Dit boek richt zich op het Nederlandse co­ronabeleid vanuit het perspectief van de medicus. De auteur gaat niet alleen in op de moeilijkheden bij het be­strijden van de epidemie, maar ook op de strategie en het gebrek aan draagvlak in de samenleving, veroorzaakt door afwezige crisiscommunicatie door de overheid. Het boek is opgebouwd als een drieluik.

 

 

Elk hoofdstuk bestaat uit fictie, een feitenoverzicht en een analyse. Het fictieve verhaal beschrijft een internati­onaal complot, dat zich afspeelt rond virologische laboratoria en een nationaal complot, dat zich afspeelt rond mondkapjes. Elke gelijkenis met bestaande personen berust hierbij op louter toeval. Het feitenoverzicht is een samenvatting per periode en wordt gevolgd door een analyse vanuit het medische perspectief. Het belangrijk­ste thema is de strijd tussen de witte jassen (de medici) en de zwarte pakken (maatschappelijke instituties en politiek), die onnodig was en veel schade toebracht.

De auteur is gepensioneerd huisarts die in zijn loopbaan ook veel ondersteunend werk heeft gedaan voor regi­onale huisartsen. In de jaren ‘90 zette hij de griepvaccinatiecampagne op en het onderzoek voor baarmoeder­halskanker uitgevoerd door huisartsen. In de jaren 2000 specialiseerde hij zich tot diabetesdeskundige, naast zijn werk als huisarts, en zette hij de eerstelijns diabeteszorg in zijn regio op.

Naast het werk van Van Dijk was er deze week ook media aandacht voor Marion Koopmans.

In een biografie, geschreven door haar zoon Mischa Huijsmans, kijkt Marion Koopmans terug op een roerige coronaperiode en op haar carrière als viroloog. ‘’Het meest vervelende was een bloemenkrans aan de deur voor de Mussert-award. Dat kruipt onder je huid.’’ Corona sneed er diep in en niet alle lessen zijn getrokken of wonden geheeld.

 

Mattees van Dijk

Pandemonium

isbn  9789464628890

Cookieinstellingen