SP prominenten schrijven boek over aanval op Hawija

Foto: pixabay

{Zeist] In de nacht van 2 op 3 juni 2015 bombardeert een coalitie onder leiding van de VS de stad Hawija in Irak.

Deze aanval moet een bommenfabriek van IS uitschakelen, maar leidt tot enorme secundaire explosies. Een hele wijk wordt weggevaagd en zeker 85 burgers worden gedood. Wat niemand dan mag weten: Nederlandse F-16’s voerden dit bombardement uit. Pas vier jaar later werd dit bekend gemaakt door onderzoeksjournalisten.

De SP is in deze zaak gedoken en dat leverde het boek Hawija op, samengesteld door SP prominenten als Jip van DortLauren Gould en Marrit Woudwijk’

Hoe konden er ondanks procedures vooraf en inzet van precisiewapens tientallen burgerslachtoffers vallen in Hawija? Waarom werd dit jarenlang geheimgehouden? Welke impact heeft dit op burgers ter plekke, maar ook op onze democratie? En wat vertelt dit ons over hedendaagse oorlogsvoering? In dit boek reflecteren wetenschappers, politici, ngo’s, nabestaanden en een advocaat op deze vragen.

Aan de hand van de luchtaanval op Hawija toont het boek de verwoestende werkelijkheid van onze langeafstandsoorlogen en roept het op tot eerlijke discussie over burgerslachtoffers.

HAWIJA

Auteur: Jip van DortLauren GouldMarrit Woudwijk

ISBN: 9789464628586
Soort boek: Paperback / softback
Aantal pagina’s: 184

ISBN: 9789464628586

Cookieinstellingen