De centrale verwarming heeft ons in de greep- stijgende kosten en alternatieven

Foto: pexels

Met de schrikbarend toenemende gasprijzen is de verwarming van uw woning een belangrijk onderwerp geworden. Daarom wat meer aandacht voor de centrale verwarming. En zijn er alternatieven?

  1. Hoe werkt de centrale verwarming?

De centrale verwarming bestaat uit warmteproductie, warmteverdeling en warmteoverdracht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een centraal punt waar de warmte wordt opgewekt. Samen zorgen ze voor een efficiënte verdeling van de warmte in de kamers. De temperatuurregeling van de centrale verwarming wordt geregeld door de thermostaat. Meestal bestaat een cv-installatie uit een cv-ketel (warmteontwikkeling) en radiatoren (warmteverdeling).

  1. Is het energiezuiniger om een aantal radiatoren dicht te draaien?

Om kosten te besparen, draaien veel mensen de radiotoren uit in de ruimtes die ze niet gebruiken. Is dit eigenlijk energiezuinig? Als je de ruimte voor een lange tijd niet gebruikt, kan je ze inderdaad beter dichtdraaien. Je moet wel op de volgende 3 dingen letten:

  1. Als het vriest, moet je ze altijd opendraaien. Anders kom je met een kapotgevroren verwarmingssysteem te zitten.
  2. Het is verstandig om de deuren van de onverwarmde ruimtes dicht te doen. Anders ontstaan er, door de indirecte verwarming van het koude vertrek, vochtproblemen en is het voordeel weg.

    3. Tot slot dien je de radiatoren van de onverwarmde ruimtes 1 keer per maand open te draaien. Zo kan er geen roest of andere bezinksel ontstaan.

  3. Temperatuur op 15 graden en toch is de verwarming gloeiendheet 

Als je de thermostaat op een wat lagere temperatuur hebt ingesteld en je verwarming gloeiendheet is, heb je waarschijnlijk een gewone aan- en uit thermostaat. Als deze aan springt, gaat de verwarming op volle kracht draaien en wordt de radiator heet. Pas wanneer de gewenste temperatuur bereikt is, schakelt hij weer uit. De radiatoren blijven nog even warm, waardoor de temperatuur op kan blijven lopen.

Bij een intelligente aan- en uit thermostaten is dit niet het geval. Als je de temperatuur op een bepaald aantal graden hebt ingesteld en de radiatoren blijven gloeien, is er wel echt iets mis met de thermostaat of elektronica van de ketel. Een specialist kan dit beoordelen.

Het is ook mogelijk dat de je besturingsprint – die in de ketel zit – defect is. Daardoor reageert de ketel niet meer op de thermostaat en blijft de gasklep open en de ketel doorstoken.

  1. Is het slim om elektrische verwarming te gebruiken? 

Of een elektrische kachel een goed idee is, is nog maar de vraag. Als je de radiator uit draait en een elektrische kachel neerzet, ben je vaak duurder uit. Een elektrische kachel gebruikt namelijk 2 keer zoveel energie. Ze zijn dan ook geen goede keuze voor hoofdverwarming van je huis. Zo’n elektrische kachel kost ongeveer €300 per jaar als je hem 2 uur per dag aanzet. Omgerekend is dat ongeveer €0,47 cent per uur. Het is daarmee 3 keer duurder dan verbrandingsenergie uit aardgas. Wel hebben deze kachels verschillende voordelen, als je ze gebruikt om een bepaalde kamer te verwarmen. Als je de verwarming helemaal aanzet en een elektrische kachel gebruikt om alleen de studeerkamer te verwarmen, is het wel een slim idee. Een elektrische verwarming is aanzienlijk goedkoper dan een gas- of houtkachel. Verder ben je vrij om te kijken waar je ze plaatst. Dat is met een radiator wel anders.

Cookieinstellingen