Auteur Admira Fazlić staat stil bij positie vluchteling in boek over Oekraïne

Foto: fazlic

Recentelijk verscheen het boek Oekraïne, hoog op de zuil van vrijheid. Op het omslag een foto van het beroemde plein der revolutie in Kyiv.

Ze staat er nog niet zo lang boven op de onafhankelijkheidszuil, Vrouwe Ukraina. Deze zomer eenentwintig jaar. In 2001 werd dit monument opgericht ter herdenking van tien jaar onafhankelijkheid ter vervanging van het beeld van Lenin, bijna even hoog.

Alles is jong in Kyiv, de regering, de president en de vrijheid. Misschien daarom wordt er zo fanatiek strijd gevoerd, een gevecht om de vrijheid dat bij voorbaat kansloos leek, maar waarvan de uitslag vooralsnog onvoorspelbaar blijft.

Dit boek, dat is samengesteld door auteur Noud Bles, bekend van een reeks romans, wil achtergronden verschaffen over Oekraïne en daarmee een licht werpen op het conflict Rusland – Oekraïne aan de hand van bijzondere momenten uit de geschiedenis en verwijzingen naar de literatuur van dit grensland. Daarnaast heeft het boek ook aandacht voor de rol van persoonlijke beleving in de huidige ontwikkelingen.

Een bijzonder hoofdstuk in het boek is het verslag van Admira Fazlić, De smaak van de herinnering. Fazlic, zelf schrijfster en auteur van bekend contemporain werk in voormalig Joegoslavië, maakt duidelijk wat het betekent om vluchteling te zijn. Een dergelijke ervaring trekt een zware wissel op een mens. Nimmer zal de herinnering geheel vervagen, hoe goed men ook het leven in een nieuw thuisland weer oppakt. Fazlić maakt het vluchten ‘invoelbaar’ en maakt duidelijk hoe belangrijk het is voor vluchtelingen om zich welkom en gezien te voelen in het nieuwe thuisland. Het verschil kan in kleine dingen zitten. Een citaat uit het werk:

‘Zo kregen mijn nichtje, een vriendinnetje en ik spontaan een waterijsje van een mevrouw op de speeltuin. Bij ons in Bosnië kenden we alleen schepijs of losse melkijsjes . Deze ‘vrieslollies’ waren een gunstige ontdekking, want ze waren niet alleen heel lekker, maar ook hartstikke betaalbaar. Zelfs voor ons ‘vluchtelingen’! Ze kostten maar een kwartje per stuk en vanaf die dag namen we er altijd een als we naar die speeltuin gingen. Maar, niet zozeer het ijsje, maar het gevoel dat die mevrouw ons gaf, telde. Dat iemand ons zag staan, dat wij ertoe deden – al was het maar voor even, dat vreemde mensen je dus ook een mooi moment kunnen bezorgen en niet alleen bang hoeven maken – dat gevoel telde nog jarenlang door.

Die waterijsjes brengen nog steeds een glimlach op mijn gezicht als ik ze in de supermarkt zie liggen of met het warme weer kinderen mee zie lopen. Ik heb vaak aan deze mevrouw gedacht. Ik wou dat ik wist wie ze was en of ze nog leefde, dan had ik haar een bloemetje gebracht en een dikke knuffel gegeven om haar voor haar betrokkenheid en haar warme hart te bedanken. Het is fijn als er mensen zijn die voor je klaar staan in moeilijke tijden, die het geloof in de mensheid een beetje doen herstellen en het wantrouwen wegnemen. Ik wou dat ik ooit voor iemand hetzelfde kan betekenen als wat zij voor mij betekend heeft’.

 

 

Het boek Oekraïne, hoog op de zuil van vrijheid werd deze gepresenteerd in boekhandel Colofon in Arnhem en is verkrijgbaar in de betere boekhandel.

Cookieinstellingen